Groene educatie

Buiten spelen op een plein met enkel tegels, is een heel andere ervaring voor kinderen dan spelen in het groen. Waar een (school)plein mag vergroenen, worden de mogelijkheden voor het spelenderwijs leren enorm uitgebreid. Ook de mogelijkheden voor creatief en educatief spel worden groter, net als voor buitenlessen. Educatie en creatie op een groen schoolplein bieden mogelijkheden, die scholen bij het lesaanbod kunnen betrekken en een meerwaarde hebben binnen het onderwijs.

Educatieve lessen:

De kleine tuinman biedt een scala aan mogelijkheden voor educatie in een groene speel- en leeromgeving:

Natuur-ontdekkingstocht

Gezonde voeding neemt een steeds grotere plek in ons leven. We hebben het nodig om niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gevoed te worden. De natuur is zeer behulpzaam hierbij. Naast het voeden van ons lichaam zetten de schoonheid en de ruimte van de natuur aan tot recreëren, wandelen en bewegen in de natuur. Het brengt ontspanning en rust, iets wat kinderen en wijzelf nodig hebben, zeker in deze tijd.

Waar de natuur ons ook toe uitnodigt zijn verwondering en stilte. Door in de natuur te zijn en je te leren verbinden met de levende wezens om je heen, de bomen, de planten en de dieren, kan er een verdieping plaats vinden waarmee de band met de natuur bevestigd wordt. Meer kennis van de natuur maakt dat kinderen én wij zelf de natuur beter leren beschermen en waarderen.

Natuur-ontdekkingstocht:

Op pad gaan en niet weten waarheen, het bos in en de dieren en bomen ontmoeten, de hei op en ervaren wat stilte is, de zintuigen openen om de natuur om je heen te ontmoeten; spelenderwijs gaan we op ontdekkingstocht om de natuur te leren kennen.

De tocht kan naar wens meerdere aspecten in zich dragen;

Een ontdekkingstocht duurt ongeveer anderhalf uur, korter of langer is in overleg mogelijk. Op aanvraag kan een tocht geboekt worden, minimaal aantal deelnemers is 10.
Kosten: € 10.00 p.p.

Natuur-creatie

Natuur is helend, zowel voor kinderen als volwassenen. Het is gezonde voeding voor lichaam en geest om in de buitenlucht bezig te zijn. Werken in de tuin, wandelen of spelen in de natuur, creatief bezig zijn met natuurlijk materiaal; het geeft rust en verbinding. Creëren met materiaal dat de natuur ons schenkt is een rustgevende bezigheid. Het legt bezieling in het werk wat ontstaat en het heeft een prettige uitstraling.

Creatieve activiteiten:

Het maken van natuurlijke creaties wordt begeleid aan de hand van een thema. Thema's kunnen zijn het seizoen, het bos, fantasiewezens of aangepast aan de omgeving.

Mogelijke werkvormen zijn;

De creatieve activiteiten zijn voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Mogelijke locaties zijn;

De activiteiten hebben altijd een relatie met de natuur en de creaties worden gemaakt van materialen uit de natuur. Prijs op aanvraag, afhankelijk van de gebruikte materialen en groepsgrootte.