Natuurschrijven

‘Kaboutersoep en wonderblaadjes’
zintuiglijke buitenavonturen ……

Ben je graag met de kinderen buiten? Heb je behoefte aan inspiratie en mogelijkheden om kinderen kennis te laten maken met de natuurlijke wereld om hen heen? Wil je met eenvoudige middelen een groots gebaar maken?

Het door mij geschreven boek 'Kaboutersoep en wonderblaadjes' -zintuiglijke buitenavonturen voor baby's, peuters en kleuters- uitgegeven door A3 boeken, komt tegemoet aan deze behoefte: eenvoudige ideeÎn die direct toepasbaar zijn zonder veel voorbereiding en kosten.

De hele ontdekkingsreis die een baby tot een kleuter kan mee maken in een natuurlijke omgeving komt aan bod, voorzien van veel fotomateriaal. De ervaringen van de ontdektuin De kleine tuinman zijn in dit boek beschreven en gaan over creatief buiten spelen met jonge kinderen in een natuurrijke omgeving.

Het boek is te bestellen via de auteur, de uitgever, internet en de boekhandel en ook te verkrijgen bij workshops en in de ontdektuin. Het boek wordt zonder verzendkosten verzonden en kost € 24.50.

Achterflaptekst boek-

Kinderen leren door observatie en bootsen spelenderwijs na wat ze zien gebeuren. Aan uitleg hebben ze minder, aan zelf ervaren des te meer. Kinderen verwonderen zich en hebben een innerlijke drang om de wereld te ontdekken met hun zintuigen. Een kind wil voelen, aanraken, optillen, ruiken, proeven, ergens op klimmen… Kunnen toegeven aan deze innerlijke drang is essentieel voor een kind, want het verrijkt zijn leven in vele opzichten. Een natuurlijke omgeving biedt kinderen alle rust en de materialen om zich te kunnen uiten, zichzelf te zijn en alle ervaringen een plekje te geven. Hiermee wordt een gezonde basis gelegd voor de ontwikkeling van hun eigen natuur.

In haar tuin ‘De kleine tuinman’ laat Ity Busstra zien dat er ook voor baby’s, peuters en kleuters buiten van alles te beleven valt, hoe je als begeleider hierin mee kunt gaan en dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. De vele foto’s die ze in de loop der jaren maakte, spreken boekdelen. In dit boek geeft ze informatie over de zintuigen per leeftijdsgroep en per zintuig suggesties wat je qua spel, jaargetijde en leeftijd met een kind kunt doen. Daarnaast bevat het boek tips hoe je een buitenruimte, hoe groot of klein ook, op eenvoudige wijze zelf kunt omtoveren tot een kinderontdektuin.

“Een dieper contact met de natuurlijke wereld en een beter begrip van de wereld van het jonge kind, vormen een verrijking voor jezelf en de kinderen in je omgeving.”

Natuurschrijven

De natuur is mijn grote inspiratiebron. Ik schrijf in opdracht voor o.a. Natuurmonumenten speeltips en voor meerdere organisaties teksten waar het natuurlijk leven de verbindende schakel is. Ik schrijf kinderverhalen, gedichten, columns en boeken waar natuur de hoofdrol in speelt.

Ik nodig je uit mijn verschillende pagina's te volgen op Facebook waar ik op publiceer:

20 waardevolle ontmoetingen

Heeft jouw kind dit al ervaren voordat het zeven jaar is?

 1. Aarde – schatgraven in het zand
 2. Water – springen in een waterplas
 3. Lucht – bladeren gooien in de wind
 4. Vuur – broodje bakken aan een stok op een vuurtje
 5. Lente – boeketje wilde bloemen plukken
 6. Zomer – in je blootje spelen met zand en water
 7. Herfst – kastanjes en eikels verzamelen in een mandje
 8. Winter – rollen in de sneeuw
 9. Kijken – diertjes zoeken onder stammen
 10. Horen – vogels in de boom horen fluiten
 11. Ruiken – kruidenblaadjes wrijven tussen je handen
 12. Voelen – liggen, kruipen of lopen met blote voeten in het gras
 13. Proeven – zelf aardbeien plukken en opeten
 14. Bewegen – van een heuveltje rollen
 15. Nul tot negen maanden – buiten slapen onder een boom
 16. Negen maanden – zelf met je handen fruit eten
 17. Veertien maanden – slakken zoeken en bekijken
 18. Anderhalf jaar.– pluisjes van de paardenbloem blazen
 19. Peuters – plantjes water geven met een gieter
 20. Kleuters – kaboutersoep maken met planten in een oude pan